ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ...

 

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

-          ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ:

Διαλέγουμε δέκα παιδιά τα οποία χωρίζουμε σε δύο ομάδες των πέντε. Στην κάθε μία δίνουμε ένα τσουβάλι από αλεύρι ή από καφέ. Τα παιδιά της ίδιας ομάδας στέκονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Ο πρώτος της κάθε ομάδας μπαίνει μέσα στο τσουβάλι και με την εκκίνηση «τρέχουν» μέχρι ένα σημείο και επιστρέφουν. Δίνουν το τσουβάλι στον επόμενο. Η πρώτη ομάδα που τελειώνει, κέρδισε.

 

-          ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ:

Διαλέγουμε δεκαπέντε παιδιά στα οποία δένουμε ένα μπαλόνι φουσκωμένο στο δεξί πόδι. Περιορίζουμε το χώρο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα παιδιά ζωγραφίζοντας με κιμωλία στο έδαφος ένα μεγάλο κύκλο. Με την εκκίνηση του παιχνιδιού, τα παιδιά προσπαθούν να σκάσουν τα μπαλόνια ο ένας του άλλου. Ο τελευταίος που μένει με φουσκωμένο μπαλόνι, κέρδισε.

 

-          ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ:

Διαλέγουμε είκοσι παιδιά τα οποία χωρίζουμε σε δύο ομάδες. Αποδίδουμε στον καθένα από έναν αριθμό, από το ένα μέχρι το δέκα ούτως ώστε σε κάθε ομάδα να υπάρχει από ένα παιδί με τον αριθμό 1, με τον αριθμό 2, κλπ.

Οι ομάδες κάθονται αντίκρυ σε απόσταση τουλάχιστον τριάντα μέτρα, πίσω από μια γραμμή. Στη μέση του χώρου παιχνιδιού, σε ίση απόσταση από τις δυο ομάδες τοποθετούμε ένα μαντήλι στο έδαφος. Ο διοργανωτής του παιχνιδιού καλεί αριθμό ή αριθμούς. Τότε τα παιδιά με τους αντίστοιχους αριθμούς τρέχουν για να αρπάξουν το μαντήλι χωρίς ο αντίστοιχος αριθμός της αντίπαλης ομάδας να τους ακουμπήσει. Αν εκείνος που άρπαξε το μαντήλι καταφέρει να διασχίσει τη γραμμή της ομάδας του, η ομάδα του κερδίζει έναν πόντο. Αν, αντιθέτως, ο αντίπαλος τον ακουμπήσει, κερδίζει η αντίπαλη ομάδα έναν πόντο. Η ομάδα που φτάνει πρώτη στους δέκα πόντους, κέρδισε.

 

-          ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ

Διαλέγουμε είκοσι παιδιά τα οποία χωρίζουμε σε δύο ομάδες οι οποίες στέκονται αντικριστά αρχικά σε απόσταση δυο μέτρων. Διαμορφώνονται έτσι δέκα δυάδες παιδιών. Σε κάθε δυάδα δίνουμε από ένα μπαλόνι γεμάτο με νερό. Με την εκκίνηση, τα παιδιά πετάνε το μπαλόνι στο ταίρι τους. Κάθε δύο βολές, με εντολή του διοργανωτή, τα ζευγάρια απομακρύνονται ένα βήμα ο καθένας και συνεχίζουν να πετούν το μπαλόνι. Το ζευγάρι που μένει τελευταίος με γεμάτο μπαλόνι, κέρδισε.

 

-          ΚΟΥΡΣΑ – ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ

Διαλέγουμε είκοσι παιδιά τα οποία χωρίζουμε σε δύο ομάδες των δέκα. Τα παιδιά της ίδιας ομάδας στέκονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Ο πρώτος της κάθε ομάδας γονατίζει και ενώ ακουμπάει τα χέρια στο έδαφος, ο επόμενος πιάνει τα πόδια του κρατώντας τον σαν καρότσι. Με την εκκίνηση ξεκινούν οι δυο ομάδες και «τρέχουν» μέχρι ένα σημείο και επιστρέφουν. Συνεχίζουν οι δύο επόμενοι. Η ομάδα που τελειώνει πρώτη κερδίζει.

 

(Θα ακολουθήσουν σύντομα διευκρινήσεις για τα παρακάτω παιχνίδια)

-          ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΑΒΓΑ

-          ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΜΠΑΛΛΑ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ

-          ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΜΠΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΙΓΟΥΝΙ

-          ΚΟΥΡΣΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑΚΙ PING-PONG (ΦΥΣΩΝΤΑΣ)

-          ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ» ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

-          ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

-          ΒΙΒΛΙΚΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ

-          ΤΥΧΕΡΟΣ ΣΠΑΓΚΟΣ

-          ΚΑΣΚΟΛ, ΓΑΝΤΙΑ, ΜΠΟΥΦΑΝ – ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΜΑΧΑΙΡΙ, ΠΙΡΟΥΝΙ, ΖΑΡΙ)

-          ΣΠΑΓΚΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟ

-          ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ

-          ΕΔΑΦΙΑ (5 ΠΑΙΔΙΑ) ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΒΡΕΙ ΠΡΩΤΟΣ

-          PUZZLE (ΧΑΡΤΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΣΧΙΖΜΕΝΟ)

-          ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ : ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟΥ.

 

Το χαμένο πρόβατο (για μικρότερα παιδιά)

Πριν έρθουν τα παιδιά, κρύψτε μικρά χάρτινα πρόβατα σε διάφορα φανερά μέρη μέσα στο δωμάτιο. Χωρίστε τα παιδιά σε δύο ομάδες και καθορίστε ένα μέρος μέσα στο δωμάτιο, που 3α είναι η "στάνη·1 της κάθε ομάδας. Το κάθε παιδί θα είναι ο "βοσκός" που ψάχνει το χαμένο πρόβατο, με τον όρο να επιστρέφει το πρόβατο που βρίσκει στη "στάνη" της ομάδας του. πριν να βρεθεί ένα άλλο πρόβατο. Η ομάδα που δα έχει τα πιο πολλά πρόβατα στη "στάνη" της, θα είναι η νικήτρια.

Το "ντύσιμο" του προβάτου

Δώστε σ' όλα τα παιδιά από λίγο βαμβάκι με μια κολλητική ταινία. Τοποθετείστε δύο μεγάλες ζωγραφιές ενός προβάτου στον τοίχο η στην πόρτα. Χωρίστε τα παιδιά σε δυο ομάδες. Το κάθε παιδί θα προσπαθήσει να κολλήσει το βαμβάκι πάνω στο πρόβατο, αφού θα του έχετε δέσει τα ματιά και θα το έχετε τοποθετήσει σε μια ορισμένη απόσταση μπροστά από το πρόβατο. Η ομάδα που θα έχει "ντύσει ' καλύτερα το πρόβατο της με το βαμβάκι, θα είναι η νικήτρια.

Βαμβακερή επένδυση (για μεγαλύτερα παιδιά)

Υλικά: Δύο ζωγραφιές από πρόβατα. Επάνω βάλτε δέκα κομμάτια κολλητικής ταινίας διπλωμένα, ώστε το βαμβάκι να μπορεί να κολλήσει επάνω. Ετοιμάστε 20 μπαλίτσες από βαμβάκι. 2 χάρτινα πιάτα και ένα καλαμάκι για το κάθε παιδί. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από δύο ζωγραφιές, αν έχετε πάνω από 20 παιδιά).

Οδηγίες: Τοποθετείστε τις δύο ζωγραφιές στον τοίχο η στην πόρτα. Χωρίστε τα παιδιά σε δυο ομάδες και βάλτε τα να σταθούν σε απόσταση 3—5 μέτρων από τις ζωγραφιές. Βάλτε ένα πιάτο με δέκα μπαλίτσες βαμβακιού μπροστά στην κάθε ομάδα. Δώστε στο κάθε παιδί ένα καλαμάκι. Δείξτε στα παιδιά πώς να μεταφέρουν μια μπαλίτσα βαμβάκι στη ζωγραφιά, ρουφώντας τον αέρα με το καλαμάκι. Το παιδί πρέπει να κολλήσει το βαμβάκι πάνω σε μια κολλητική ταινία που βρίσκεται στη ζωγραφιά. Κερδίζει η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη το πρόβατο.

Τα τρελά αβγά

Υλικά: Μια χάρτινη θήκη αβγών και πολύχρωμα καραμελάκια.

Οδηγίες: Γράψτε σ' ένα χαρτί τις λέξεις "τρελά αβγά" και στερεώστε το πάνω στη θήκη. Στη θήκη του κάθε αβγού γραικέ έναν αριθμό "πόντων" με ένα μαρκαδόρο. Για μικρότερα παιδιά χρησιμοποιείστε μικρότερους αριθμούς. ενώ για μεγαλύτερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τριψήφιους αριθμούς. Βαλτέ ένα καραμελάκι από κάθε χρώμα, από όσο πιο πολλά χρώματα μπορείτε μέσα στη θήκη και κλείστε τη Το κα8ε παιδί που 9α απαντάει σε μια ερώτηση επανάληψης 8α μπορεί να κουνάει τη θήκη και μετά να την ανοίγει. 0 αριθμός που γραφεί η 8ήκη όπου βρίσκεται το "κόκκινο αβγό" 3α είναι ο αριθμός των πόντων που κερδίζει η ομάδα του. Όλα τ' άλλα αβγά, είναι απλώς "τρελά αβγά" και δεν δίνουν πόντους.

(Το παιχνίδι μπορεί να παιχθεί και με ερωτήσεις που 8α σας βοηθήσουν να γνωριστείτε με τα παιδιά,  π.χ.:"πώς σε λένε;",  "πόσο ο χρονών είσαι,·", "που μένεις;", "πας στο σχολείο,·", "ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;" κ.λ.π.) Κερδίζει η ομάδα με τους περισσοτέρους βαθμούς.

 

Το Κυνήγι του Αβγού

Το παιδί που κάνει τον "κυνηγό" πάει στο διπλανό δωμάτιο ή του κλείνουν τα μάτια, όσο τ' άλλα παιδιά προσπαθούν να κρύψουν ένα πλαστικό αβγό κάπου στο δωμάτιο. 'Ένα μέρος του αβγού 8α πρέπει όμως να φαίνεται. Όταν επιστρέφει ο "κυνηγός", τα παιδιά του δίνουν να καταλάβει αν είναι "κοντά" ή "μακριά" με το θόρυβο που κάνουν χτυπώντας τα χέρια τους. Δώστε σε αρκετά παιδιά την ευκαιρία να γίνουν "κυνηγός" και να κρύψουν το αβγό.

 

Αβγοζευγαρώματα

Υλικά: Πλαστική ή χάρτινη θήκη για 12 αβγά, 12 κανονικού μεγέθους πλαστικά αβγά και έξι είδη μικρών πασχαλινών στολισμάτων, δύο από το κάθε είδος π.χ: 2 πλαστικά λουλουδάκια, 2 λαγουδάκια, 2 κοτοπουλάκια, 2 παπάκια, 2 πασχαλινά καλαθάκια, 2 αυτοκόλλητα κ.ά. Βάλτε μέσα στο κάθε αβγό από ένα μικρό πραγματάκι και τοποθετείστε τ' αβγά στις θήκες τους.

Οδηγίες: Χωρίστε την ομάδα σε δύο μέρη. 0 παίκτης της πρώτης ομάδας προσπαθεί να βρει δύο όμοια στολίδια, ανοίγοντας δύο αβγά. Αν το πετύχει, κερδίζει πενήντα βαθμούς για την ομάδα του. Μετά είναι η σειρά ενός παιδιού απ' τη δεύτερη ομάδα και συνεχίστε εναλλάσσοντας τις ομάδες μέχρι να βρεθούν όλα τα όμοια ζευγάρια αβγών. Κερδίζει η ομάδα που έχει τους περισσότερους βαθμούς. Χειροκροτείστε τη νικήτρια ομάδα.

 

Παιχνίδι χοροπηδήματος

Ζητείστε από όλα τα παιδιά να σταθούν όρθια. Με ένα σύνθημα που θα δώσεις, θα πρέπει ν' αρχίσουν όλα τα παιδιά να χοροπηδούν στο ένα πόδι τους. 'Ενα-ένα τα παιδιά θα χάνουν την ισορροπία και θα βγαίνουν από το παιχνίδι. Συνεχίστε μέχρι να μείνουν μόνο δύο παιδιά που χοροπηδούν. (Μπορείτε να δώσετε μικρά βραβεία στους νικητές, π.χ: σοκολατένια λαγουδάκια).

 

Βαλε το αβγό στο καλα8άκι

Ζωγραφίστε ένα μεγάλο πασχαλινό καλάθι πάνω σε χρωματιστό χαρτόνι και κολλήστε το στον τοίχο. Βάλτε ένα σταυρό (+) στο κέντρο του καλαθιού. Δώστε στο κάθε παιδί ένα αβγό από κόκκινο χαρτόνι με τ' όνομα του γραμμένο επάνω. Τα μάτια του παιδιού 8α είναι καλυμμένα, καθώς θα προσπαθήσει να βάλει το αβγό του όσο πιο κοντά μπορεί στο σταυρό. Η βοηθός σας 8α είναι υπεύθυνη να καρφιτσώσει ή να κολλήσει το αβγό του κάθε παιδιού στο σημείο που θα πρωτοακουμπήσει.

 

Δώσε το αβγό

Γεμίστε το εσωτερικό μέρος ενός μεγάλου πλαστικού αβγού με καραμέλες. Ζητείστε από τα παιδιά να σταθούν όρθια σε κύκλο, αφού εξηγείστε το εδάφιο γι' αποστήθιση και το επαναλάβετε μερικές φορές. Τα παιδιά δίνουν το αβγό το ένα στο άλλο καθώς λένε όλα μαζί το εδάφιο. Το παιδί που θα βρεθεί να έχει το αβγό στην τελευταία λέξη του εδαφίου, 3α πρέπει να πει όλο το εδάφιο. Αν μπορεί να το πει. θα πάρει μια καραμέλα. (ΠΡΟΣΟΧΗ: θυμίστε στα παιδιά ν' ανοίγουν προσεχτικά το αβγό, για να μην πέσουν οι καραμέλες). Συνεχίζετε μέχρι να πουν το εδάφιο αρκετά παιδιά ή μέχρι να κουραστούν.

 

 

Χριστουγεννιάτικη καλλιτεχνία

Χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες 4-6 ατόμων και διαλέξτε ένα παιδί από κάθε ομάδα να είναι ο "καλλιτέχνης". Οι καλλιτέχνες όλων των ομάδων έρχονται σε σας για να τους πείτε μυστικά τι να ζωγραφίσουν. Μόλις δώσετε το σύνθημα, οι καλλιτέχνες γυρνάνε στην ομάδα τους και ζωγραφί­ζουν όσο πιο γρήγορα μπορούν το αντικείμενο που τους είπατε. Τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας πρέπει να μαντέψουν ποιο μέρος της ιστορίας ζωγραφίζει ο καλλιτέχνης. 0 καλλιτέχνης δεν επιτρέπεται να μιλήσει. Όταν η ομάδα μαντέψει το αντικείμενο, ο καλλιτέχνης το επιβεβαιώνει και η ομάδα ζητωκραυγάζει για να καταλάβετε ότι βρήκε πρώτη το αντικείμενο και νίκησε σ' αυτό το γύρο. Καλλιτέχνης θα γίνεται κάθε φορά κι ένα διαφορετικό παιδί. Προτεινόμενες ζωγραφιές: βοσκοί που φυλάνε πρόβατα, ο Χριστός στη φάτνη, η Μαρία και ο Ιωσήφ καθώς ταξιδεύουν για τη Βηθλεέμ, ο άγγελος που λέει στη Μαρία ότι θα γεννήσει το Χριστό, οι άγγελοι που αναγγέλλουν τη γέννηση του Χριστού στους βοσκούς, οι μάγοι που πάνε να δούνε το Χριστό. Όποια ομάδα βρει το αντικεί­μενο τις πιο πολλές φορές, κερδίζει.

 

Ημερολογιακό Κουίζ

Χωρίστε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Τοποθετείστε ένα μεγά­λο φύλλο ημερολογίου από το μήνα Δεκέμβριο στο πάτωμα. Δώστε στο παιδί που έχει σειρά από την κάθε ομάδα δύο κουμπιά. Πείτε του να τα ρίξει πάνω στο ημερολόγιο. Κάθε φορά που ένα κουμπί πέφτει σε ένα τετράγωνο, το παιδί έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε μια ερώτηση. Αν την απαντήσει σωστά, η ομάδα του παίρνει τον ίδιο αριθμό πόντων, με τον αριθμό της μέρας όπου έπεσε το κουμπί του. Αν το κουμπί του πέσει στο 25, παίρνει δώρο 50 βαθμούς. Να έχετε έτοιμη από πριν μια λίστα με βασικές ερωτήσεις γύρω από τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Να έχετε και μερικές ερωτήσεις απλώς "για πλάκα". Αυτό όχι μόνο θα ζωντανέψει τη γιορτή, αλλά θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σκέφτονται τα παιδιά τα Χριστούγεννα.

 

Καλά Χριστούγεννα - Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος

Διαλέξτε ένα παιδί και βάλτε το στη μέση. Αυτό θα πρέπει να δείξει ένα άλλο παιδί και να πει ένα από τα τρία: "Καλά Χριστούγεννα", "Καλά", ή "Χριστούγεννα", και αμέσως να μετρήσει από το ένα ως το δέκα. Αν πει "Καλά Χριστούγεννα", το παιδί που έδειξε πρέπει να απαντήσει αμέσως: "Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος" πριν τελειώσει ο πρώτος το μέτρημα ως το δέκα. Αν δεν προλάβει να πει: "Ευτυχισμένος ο καινούρ­γιος χρόνος", τότε μπαίνει αυτός στη μέση. Αν ο πρώτος πει μόνο: "Καλά" ή μόνο "Χριστούγεννα", τότε το πρόσωπο που έδειξε δεν πρέπει να πει τίποτε. Αν μπερδευτεί και πάει να απαντήσει, μπαίνει αυτός στη μέση. Συνεχίστε μέχρι να δείτε τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους.

 

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ 

 

Το σκοινίν

Οι παίκτες διαιρούνται σε δυο ομάδες. Η μια κρατάει τη μια και η άλλη την άλλη άκρη ενός σκοινιού. Αρχίζουν να τραβάνε ως ότου η μια ομάδα ρίξει την άλλη καταγής.

 

Το σύρσιμον.

Οι παίκτες διαιρούνται σε δυο ομάδες. Χαράζουμε μια γραμμή. Από τη μια μεριά κρατάνε το σχοινί οι παίκτες της μιας ομάδας και από την άλλη οι παίκτες της άλλης ομάδας. Όποια ομάδα παρασύρει την άλλη πέρα από την γραμμή είναι και η νικήτρια.

Το «σκοινίν» και το «σύρσιμον» είναι η «διελκυστίνδα» που έπαιζαν στην αρχαιότητα.

 

  

 Η πάπουλα ή κρυφτερίτσα ή κρυφτέρα (κρυφτούλι)

Ορίζεται ένα σημείο ως τέρμα. Εκεί η μάνα κλείνει τα μάτια ώσπου οι παίχτες να κρυφτούν. Όταν κρυφτούν η μάνα ανοίγει τα μάτια και ψάχνει να τους βρει. Αν κάποιος φτάσει στο τέρμα πριν από τη μάνα το φτύνει και κερδίζει, αν προλάβει και φτύσει η μάνα ο παίχτης καίγεται. Η πάπουλα είναι το σημερινό κρυφτό ή κρυπτίνδα της αρχαιότητας. 

 

Η λαϊστέρα  ( κούνια. ) 

 Από κλαδί δέντρου κρεμάμε ένα σχοινί, καθόμαστε πάνω στο σχοινί και κουνιόμαστε. Για να κουνηθεί καλά κάποιος τον σπρώχνει άλλος παίχτης. Ακόμα  ένα παιγνίδι της αρχαιότητας που ονομάζονταν αιώρα.

 

 

Η τσαμούα (η τυφλή)

Μέσα σε περιορισμένο χώρο ορίζεται η μάνα, της δένουν τα μάτια με ένα μαντίλι και προσπαθεί να πιάσει έναν από τους παίκτες. Όποιον πιάσει την αντικαθιστά. Επιτρέπετε στους παίκτες να ακουμπούν  για λίγο τη μάνα. Η τσαμούα, η γνωστή τυφλόμυγα, ονομάζονταν χαλκή μυία στην αρχαιότητα. 

 

Η τσουντουβάνα  ( η τραμπάλα )

Επάνω σε ένα χοντρό ξύλο ή μια πέτρα βάζουμε μια σανίδα που ακουμπά στο μέσο της. Στις δύο άκρες της κάθονται δύο παιδιά , τα οποία με ένα μικρό σπρώξιμο κάνουν τραμπάλα ή πέταυρον όπως έλεγαν οι αρχαίοι.

 

Το Τζαμί

Μαζεύονται πολλά παιδιά και χωρίζονται σε δυο ομάδες με ίσα άτομα η κάθε μια.

Κάνουν ένα μεγάλο κύκλο και ένα μικρό στη μέση. Μέσα στο μικρό κύκλο βάζουν πέντε κεραμίδια. Στην περιφέρεια του 1ου κύκλου καθορίζουν ένα σημείο, στο οποίο τραβούν μια γραμμή. Κατά μήκος αυτής της γραμμής στέκονται τα παιδιά της ομάδας που ρίχνουν, δηλαδή σημαδεύουν τα κεραμίδια μ’ ένα τόπι.

Όποια ομάδα ρίξει κάτω όλα τα κεραμίδια φεύγει, ενώ όλη η άλλη ομάδα στρώνει μέσα στο μικρό κύκλο τα κεραμίδια. Αν, στη διάρκεια που η δεύτερη ομάδα φτιάχνει τα κεραμίδια, προλάβει η πρώτη και επιστρέψει στη γραμμή, και πάρει θέση βολής και χτυπήσει με το τόπι έστω και ένα παιδί της άλλης ομάδας, η ομάδα αυτή καίγεται και χάνει. Αντίθετα, αν η πρώτη ομάδα προλάβει να στήσει τα κεραμίδια, όπως ήταν, τότε νικάει.

 

 

Τα Μήλα

Παιχνίδι που παίζεται με μπάλα, με περισσότερα από τέσσερα παιδιά. Χωρίζονται σε δυο ομάδες και στέκονται η μια απέναντι στην άλλη σε ορισμένη απόσταση. Στο μέσο στέκονται άλλα παιδιά. Οι ομάδες των παιδιών, που βρίσκονται στις άκρες, πετάνε τη μπάλα και προσπαθούν να χτυπήσουν τα παιδιά που είναι στο κέντρο. Χτυπημένο θεωρείται το παιδί όταν η μπάλα το χτυπήσει. Τα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο προσπαθούν να αποφύγουν τα χτυπήματα γιατί όποιο χτυπηθεί βγαίνει έξω.

Όταν όμως κάποιο παιδί της ομάδας του κέντρου κατορθώσει να πιάσει τη μπάλα στον αέρα, τότε κερδίζει ένα μήλο που συμβολικά σημαίνει πως απέκτησε ένα πλεονέκτημα. Το παιδί που έχει κερδίσει το μήλο δε βγαίνει έξω έστω κι αν χτυπηθεί με τη μπάλα αλλά χάνει το μήλο του. Έχει ακόμα το δικαίωμα να ξαναφέρει μέσα στο παιχνίδι κάποιο απ’ τα παιδιά που έχουν χτυπηθεί και έχουν βγει έξω. Όταν κάποιο παιδί της ομάδας του κέντρου πιάσει τη μπάλα και του ξεφύγει τότε καίγεται και βγαίνει έξω.

Στο τέλος, όταν έχει μείνει μόνο ένα παιδί μέσα, πρέπει να το χτυπήσουν με δέκα ριξιές. Αν αυτό δε γίνει κατορθωτό, τότε το παιχνίδι δεν έχει νικητή και ξαναρχίζει από την αρχή.

Το παιχνίδι τελειώνει κανονικά, όταν χάσουν όλα τα παιδιά της ομάδας του κέντρου.

Το παιχνίδι αυτό το παίζουν αγόρια και κορίτσια και τους είναι ιδιαίτερα αγαπητό.